Güzel Konuşma
Güzel konuşmak ve yazmak, insanın kendisini yansıtabilmesi açısından son derece önemlidir. Güzel konuşma ve yazma becerisi bize, ifade berraklığı kazandırır. Söyleyeceğimiz söz ya da yazacağımız yazı anlaşılabilir, açık ve net olur.
Bir konu, bir sözcük ile anlatılabiliyorsa, iki sözcük kullanmayız. Aynı biçimde, iki sözcükle anlatılacak bir konuyu, tek sözcükle anlatmayız. Böylece, kendimizi rahat ifade ederiz. Yanlış anlaşılmaktan kurtuluruz. Duygu ve düşüncelerimizi güzel yazarak ve konuşarak, açık ve anlaşılır biçimde ortaya koymanın mutluluğunu yaşarız. Gerek eğitim hayatında, gerekse insan ilişkilerinde, bu becerilerin ürünlerini, çiçek açan başarılar şeklinde toplarız. Duygularımızı, düşüncelerimizi, hayallerimizi, işlerimizi, toplumsal ilişkilerimizi, güzel yazarak ve konuşarak ölümsüz hale getirebiliriz. Unutmayalım ki, insanlar toplu olarak yaşar.
İnsan; düşünen, hisseden, olayları gözlemleyen ve değerlendiren bir varlıktır. Çevresiyle iletişim kurmak; duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak insan için vazgeçilmez bir gereksinimdir. İnsan çevresiyle iletişimi, konuşarak ve yazarak sağlar. İnsanların çevresiyle olumlu ilişkiler geliştirebilmesinde en önemli etkenlerden biri de güzel konuşma ve yazmadır.
Günlük yaşamımızda, çeşitli nedenlerle çevremizdeki insanlarla konuşarak iletişim kurarız. Kimi zaman karşılıklı, kimi zaman da bir topluluk önünde konuşuruz. Bu etkinlikler sırasında ne kadar güzel konuşursak, amacımıza ulaşmada o kadar başarılı oluruz.
Güzel konuşabilen insan, çevresindekilerle daha kolay iletişim kurar ve çevresindekiler üzerinde olumlu etkiler bırakır. Toplumda sevilir, saygı görür ve işinde, mesleğinde başarılı olur. Başarılı yöneticilerin, tanınmış avukatların, liderlerin, toplum içinde saygın bir yeri olan kişilerin ayırıcı niteliklerinden biri de güzel ve etkili konuşmalarıdır. Böyle kişiler fikirlerini, güzel konuşma sanatının incelikleriyle ifade ettikleri için kendilerini dinletmesini bilirler ve herkesin kalbini kazanırlar.
Çünkü bunlar Aristo'nun da dediği gibi "...düşündüklerinin hepsini söylemez, fakat söylediklerini düşünür de söylerler."
|